Afiliere internationala WUKF wukf karate

Shotokan

Este un stil de Karate introdus de maestrul Gichin Funakoshi (1868-1957). Foarte răspândit în lume, Shotokan se traduce prin "Şcoala lui Shoto", după porecla (Shoto) sub care era cunoscut maestrul Funakoshi, dar există şi alte interpretări cum ar fi "Şcoala bradului şi a valului", aici prin bradul mereu verde simbolizând veşnica tinereţe a concepţiilor şi neîncetata lor înnoire iar prin val, munca necurmată care trebuie depusă pentru a putea însuşi aceste principii, muncă asemenea valurilor care lovesc neîncetat ţărmul. Acest stil pune accentul pe poziţiile adânci şi lungi, pe tehnicile eficace în lupta de la distanţă şi pe dezvoltarea vitezei. Tehnicile de mâini şi cele de picior apar în proporţii egale.

Există numeroase kata, cum ar fi: Taikyoku, Heian, Tekki, Bassai, Kanku, Empi, Jion, Jitte etc., acestea fiind importate din Okinawa şi modificate de maestrul Funakoshi, atât în privinţa unor tehnici, cât şi a denumirilor iniţial cu rezonanţe chinezeşti, dar apoi japonizate. Stilul Shotokan este popular în Japonia, mai ales în regiunea capitalei. Numeroase universităţi au în programul lor de studiu acest stil (Waseda, Takushoku, Keio etc). Acest stil este primul care a fost predat în Japonia în anul 1922 şi primul care s-a răspândit prin intermediul instructorilor japonezi în Europa şi America, apoi în toată lumea, fiind şi astăzi cel mai cunoscut stil de karate.

În cadrul Shotokan-ului s-au dezvoltat două ramuri distincte după moartea lui Gichin Funakoshi. Astfel, Shotokai-ul condus de maestrul Shigeru Egami (1912-1981) care a urmat cel mai strict metoda maestrului său Gichin Funakoshi, în vremea căruia a fost unul din cei mai de seamă instructori ai şcolii. În 1957, la moartea maestrului, devine instructor principal al Shotokan-ului, Egami fondând gruparea Shotokai, care refuză orice formă de competiţie. Cu timpul, acest stil a devenit tot mai închis, chiar cu o tentă mistică, căutându-se atingerea unei trepte superioare a capacităţilor mentale prin exersarea aprofundată a kata-urilor, percepte filozofice stricte, chiar studii în direcţia comunicării telepatice pentru controlul asupra adversarului. În prezent această ramură este puţin reprezentată, la moartea lui Egami în 1981 conducerea şcolii fiind preluată de elevul său Oshima Tsutomu.

Ramura principală a Shotokan-ului a fost cea grupată în jurul maeştrilor Masatoshi Nakayama, Hidetaka Nishiyama şi Taiji Kase, care au fondat Asociaţia Japoneză de Karate (J.K.A.) cu scopul răspândirii karate-ului în lume ca formă sportivă. Instructorul principal al J.K.A., Masatoshi Nakayama (1913-1987) a început, copil fiind, studiul artelor marţiale; era descendentul unei vechi familii de samurai şi din 1932 a fost elevul maestrului Funakoshi. Alături de Hidetaka Nishiyama, a pus bazele conceptului sportiv în karate, elaborând primele reguli de competiţie şi atrăgând în J.K.A. numeroşi maeştri tineri ai Shotokan-ului, deşi aceştia s-au lovit de împotrivirea făţişă a generaţiei mai vechi. Această generaţie nouă de instructori a obţinut curând mari succese în competiţii şi a activat puternic pentru răspândirea Shotokan-ului în lume, J.K.A. devenind prima organizaţie de karate renumită în întreaga lume.

Cei mai cunoscuţi instructori ai Shotokan-ului sunt: Masatoshi Nakayama, Hidetaka Nishiyama, Taiji Kase, Hirokazu Kanazawa, Keinosuke Enoeda, Teruyuki Okazaki, Hiroshi Soji, Norihiko Iida, Hideo Ochi, Masaru Miura, Miazaki Satoshi şi Masahiko Tanaka.

Programa de examinare - Shotokan

MINISTERUL TINERETULUI SI SPORTULUI
COMITETUL OLIMIC SI SPORTIV ROMAN
christophe pinna
RIN Hotel

Cluburi afiliate la FRK WUKF

cluburi karate romania

WUKF Unique

Rezultatele tale într-un singur loc. Vizitează unique.wukf-karate.org pentru detalii.

Evenimente

CUPA PALATUL COPIILOR 2018 - Federatia Romana de Karate

CUPA PALATUL COPIILOR 2018

9 Iunie 2018
Cluj-Napoca, Romania

Evenimente

7th WUKF WORLD KARATE CHAMPIONSHIPS FOR ALL AGES  - Federatia Romana de Karate

7th WUKF WORLD KARATE CHAMPIONSHIPS FOR ALL AGES

14 - 17 Iunie 2018
DUNDEE, Scotia

Evenimente

STAGIU SPECIAL DE KUMITE - SHIHAN TOYAMA EICHIRO - Federatia Romana de Karate

STAGIU SPECIAL DE KUMITE - SHIHAN TOYAMA EICHIRO

27 - 29 Iulie 2018
Floresti, jud. Cluj, Romania

Evenimente

TABARA DE VARA FRK WUKF 2018 - Federatia Romana de Karate

TABARA DE VARA FRK WUKF 2018

31 - 5 Septembrie 2018
Eforie Nord, Romania

Evenimente

10th WUKF EUROPEAN KARATE CHAMPIONSHIPS - Federatia Romana de Karate

10th WUKF EUROPEAN KARATE CHAMPIONSHIPS

25 - 28 Octombrie 2018
TA QALI, Malta

Evenimente

9th EUROPEAN CHAMPIONS CUP, CLUJ-NAPOCA 2018 - Federatia Romana de Karate

9th EUROPEAN CHAMPIONS CUP, CLUJ-NAPOCA 2018

1 - 2 Decembrie 2018
Cluj-Napoca, Romania