Afiliere internationala WUKF wukf karate

Wado Ryu

Wado Ryu este o scoala de karate fondata de catre Scoala Unificata Tom si Chanju; astazi exista trei organizatii care predau stilul Wado Ryu: Federatia Japoneza de Karate Wadokai (prescurtata Wadokai sau “Zen Nihon Karate-do Renmei Wadokai” in Japonia), organizatia Wadoryu karatedo Renmei si organizatia Wado Kokusai Karatedo Renmei (prescurtata Wado Kokusai sau cunoscuta sub numele de Federatia Internationala de Karatedo Wado [WIKF]).

Filosofie

Numele Wadō-ryū e compus din 3 parti: Wa, dō, si ryū. Wa inseamna "armonie," dō inseamna "cale," si ryū inseamna "stil. Armonia nu trebuie interpretata ca si pacifism; este pur si simplu recunoasterea ca maleabilitatea e mai eficienta decat forta bruta.

Dintr-un punct de vedere Wado-ryu ar putea fi considerat mai degraba un stil de jujutsu si nu de karate. Cand Hironori Ōtsuka a inregistrat scoala sa la Dai Nippon Butoku Kai in 1938, stilul a fost numit "Shinshu Wadoryu Karate-Jujutsu," un nume care reflecta caracterul sau hibrid. Ōtsuka era un practicant licentiat al stilului Shindō Yōshin-ryū si un elev al scolii Yōshin-ryū cand l-a intalnit pentru prima data pe maestru de Karate Gichin Funakoshi din Okinawa. Dupa ce a invatat de la maestrul Funakoshi, si mai tarziu de la alti maestri din Okinawa, cum ar fi Kenwa Mabuni si Motobu Chōki, Ōtsuka a combinat stilul Shindō Yōshin-ryū cu karate-ul Okinawan. Rezultatul lui Ōtsuka a fost stilul Wadō-ryū. [1]

Pentru spectatorul neantrenat, Wadō-ryū ar arata similar cu alte stiluri de karate cum ar fi Shōtōkan . Majoritatea principiilor de baza au fost insa derivate de la stilul Shindō Yōshin-ryū. O tehnica de bloc in Wado arata asemeni uneia din Shotokan, dar sunt executate din perspective diferite.

Un principiu de baza in Wadō-ryū este acela numit tai sabaki (deseori referit in mod eronat la “eschiva”). Termenul japonez poate fi tradus ca “conduita trupuilui” si se refera la miscarea corpului pentru a se putea misca atat aparatorul cat si atacatorul din calea adversarului. Pentru a realiza acest lucru se doreste mai degraba o “miscare inainte” decat o “miscare contrara” – sau o armonie nu forta fizica. Competitiile de karate moderne au tendinta de a transforma Wadō-ryū –ul departe de radacinile sale spre un stil de karate mai generic, mai atractiv pentru a satisface cerintele atat a spectatorilor cat si a competitorilor.

Istoric

Fondatorul stilului Wadō-ryū, Hironori Ōtsuka , s-a nascut la 1 iunie 1892 in Shimodate, Ibaraki , Japonia. In 1898, Ōtsuka a inceput practicarea stilului koryū jujutsu de la maestrul Chojiro Ebashi. Intre 1905–1921, a studiat stilul Shindō Yōshin-ryū jujutsu sub indrumarea maestrului Tatsusaburo Nakayama . In 1922, il cunoaste pe maestrul Gichin Funakoshi si incepe sa se antreneze sub indrumarea sa. In 1924, Ōtsuka a devenit unul din elevii care promoveaza examenul pentru centura neagra, acordata de catre maestrul Funakoshi. Pentru a-si extinde cunostintele sale de Karate, Ōtsuka a studiat si sub indrumarea altor maestri proeminenti, cum ar fi Kenwa Mabuni cu stilul Shitō-ryū si Motobu Chōki. In 1929, Ōtsuka a creat prima sa scoala de karate la Universitatea din Tokyo. Eiichi Eriguchi a desemnat termenul de 'Wadō-ryū' in 1934.

In 1938, Ōtsuka a inregistrat stilul sau de karate la organizatia Dai Nippon Butoku Kai sub numele de "Shinshu Wadoryu Karate-Jujutsu." Putin mai tarziu acest nume a fost prescurtat "Wadō-ryū" .

In 1938, organizatia Dai Nippon Butoku Kai l-a premiat pe Ōtsuka cu titlul de Renshi-Go, urmat in 1942 de titlul de Kyoshi-Go. In aceasta perioada Tatsuo Suzuki, fondatorul WIKF, a inceput practicarea stilului Wadō-ryū. In 1944, Ōtsuka a fost numit Sef Instructor de Karate al Japoniei. In 1946, Ōtsuka i-a acordat lui Tatsuo Suzuki centura neagra - 2 dan .

In jurul anului 1950, Jiro Ōtsuka (al doilea fiu al lui Otsuka) a inceput practicarea stilului Wadō-ryū fiind inca adolescent. In 1951, Ōtsuka i-a acordat lui Suzuki gradul de 5 dan, cel mai mare grad acordat in Wadō-ryū la acea vreme. In 1952, sediul scolii Wadō-ryū (honbu) a fost stabilit la dojo-ul Universitatii Meiji din Tokyo. In 1954, numele sau a fost schimbat in Zen Nippon Karate Renmei (Federatia Intregului Karate din Japonia). In 1955, Ōtsuka a publicat "Karatejutsu no Kenkyu," o carte care prezinta stilul sau de karate. In 1963, il trimite pe Suzuki, impreuna cu Toru Arakawa si Hajimu Takashima, sa cultive stilul Wadō-ryū in intreaga lume.

In 1964, Federatia Japoneza de Karate-do (JKF) a fost creata ca o organizatie generala a tuturor stilurilor de karate. Stilul Wadō-ryū s-a alaturat acesteia ca un grup important. In 1965, Ōtsuka si Yoshiaki Ajari au inregistrat pe film (filmul se gaseste si azi pe doua casete video) o mare parte din mostenirea stilului Wadō-ryū. Prima caseta video, "Wadō-ryū Karate Volume 1," contine o parde din istoricul stilului si cateva colectii, demonstratii ale celor opt tehnici ale corpului Kihon No Tsuki ; primele cinci tehnici Kihon-Kumite; si kata Pinan 1-5, Kūsankū, Jion, Naihanchi, si Seishan. A doua caseta video, Wadō-ryū Karate Volume 2," contine o mare parte din istoric, kata Chintō, Niseshi, Rōhai, Wanshu, si Jitte; precum si tehnicile Kihon-Kumite 6-10, cu aplicatii. In 1966, Ōtsuka a primit titlul de Kun Goto Soukuo Kyokujujutsu (comparabil cu titlul de cavaler) de la Imparatul Hirohito pentru devotamentul sau in intrducerea si predarea karate-ului. In 5 iunie 1967 , organizatia Wadō-ryū si-a schimbat numele in "Wadōkai."

In 1972, presedintele organizatiei Kokusai Budō Renmei, membru al familiei regale japoneze, i-a acordat lui Ōtsuka titlul de Meijin. In 1975, Suzuki a primit gradul de 8 dan, cel mai mare grad acordat (la acea vreme) de catre Federatia Organizatiilor Japoneze de Karate-Do si a fost numit Hanshi-Go de catre unchiul Imparatului Higashikuni

In 1980, ca rezultat al unui conflict dintre Ōtsuka si organizatia Wadōkai , acesta se retrage din postura de sef al organizatiei. Eiichi Eriguchi i-a luat locul in cadrul organizatiei. In 1 aprilie 1981, Ōtsuka fondeaza Federatia "Wadōryū Karatedō Renmei." (Renmei inseamna "grup" sau "federatie.") Dupa doar cateva luni se retrage din postura de sef si fiul sau , Jiro Ōtsuka, ii ia locul. In 29 ianuarie 1982, Hironori Ōtsuka moare, si in 1983, Jiro Ōtsuka il succedeaza ca mare maestru al stilului Wadō-ryū. Tanarul Ōtsuka isi schimba numele in "Hironori Otsuka II" in onoarea tatalui sau. In 1989, Tatsuo Suzuki fondeaza a treia organizatie importanta de Wadō-ryū ,numita " Wadō Kokusai " (Federatia Internationala de Wado Karatedo; WIKF). (Kokusai inseamna "international.")

Programa de examinare

Inscrieri online
CUPA NAPOCA JUNIOR 2020
MINISTERUL TINERETULUI SI SPORTULUI
COMITETUL OLIMIC SI SPORTIV ROMAN
christophe pinna
RIN Hotel

Cluburi afiliate la FRK WUKF

cluburi karate romania

WUKF Unique

Rezultatele tale într-un singur loc. Vizitează unique.wukf-karate.org pentru detalii.

Evenimente

CUPA NAPOCA JUNIOR 2020 - Federatia Romana de Karate

CUPA NAPOCA JUNIOR 2020

1 Februarie 2020
Cluj-Napoca, Romania

Evenimente

CUPA BANZAI 2020 - Federatia Romana de Karate

CUPA BANZAI 2020

29 Februarie 2020
ARAD, Romania

Evenimente

9th WUKF WORLD KARATE CHAMPIONSHIPS 2020 - Federatia Romana de Karate

9th WUKF WORLD KARATE CHAMPIONSHIPS 2020

1 - 5 Iulie 2020
Szczecin, Polonia

Evenimente

12th WUKF EUROPEAN KARATE CHAMPIONSHIP 2020 - Federatia Romana de Karate

12th WUKF EUROPEAN KARATE CHAMPIONSHIP 2020

12 - 15 Noiembrie 2020
Livorno, Italia