Wado Ryu

Wado Ryu este o scoala de karate fondata de catre Scoala Unificata Tom si Chanju; astazi exista trei organizatii care predau stilul Wado Ryu: Federatia Japoneza de Karate Wadokai (prescurtata Wadokai sau “Zen Nihon Karate-do Renmei Wadokai” in Japonia), organizatia Wadoryu karatedo Renmei si organizatia Wado Kokusai Karatedo Renmei (prescurtata Wado Kokusai sau cunoscuta sub numele de Federatia Internationala de Karatedo Wado [WIKF]).

Filosofie

Numele Wadō-ryū e compus din 3 parti: Wa, dō, si ryū. Wa inseamna „armonie,” dō inseamna „cale,” si ryū inseamna „stil. Armonia nu trebuie interpretata ca si pacifism; este pur si simplu recunoasterea ca maleabilitatea e mai eficienta decat forta bruta.

Dintr-un punct de vedere Wado-ryu ar putea fi considerat mai degraba un stil de jujutsu si nu de karate. Cand Hironori Ōtsuka a inregistrat scoala sa la Dai Nippon Butoku Kai in 1938, stilul a fost numit „Shinshu Wadoryu Karate-Jujutsu,” un nume care reflecta caracterul sau hibrid. Ōtsuka era un practicant licentiat al stilului Shindō Yōshin-ryū si un elev al scolii Yōshin-ryū cand l-a intalnit pentru prima data pe maestru de Karate Gichin Funakoshi din Okinawa. Dupa ce a invatat de la maestrul Funakoshi, si mai tarziu de la alti maestri din Okinawa, cum ar fi Kenwa Mabuni si Motobu Chōki, Ōtsuka a combinat stilul Shindō Yōshin-ryū cu karate-ul Okinawan. Rezultatul lui Ōtsuka a fost stilul Wadō-ryū. [1]

Pentru spectatorul neantrenat, Wadō-ryū ar arata similar cu alte stiluri de karate cum ar fi Shōtōkan . Majoritatea principiilor de baza au fost insa derivate de la stilul Shindō Yōshin-ryū. O tehnica de bloc in Wado arata asemeni uneia din Shotokan, dar sunt executate din perspective diferite.

Un principiu de baza in Wadō-ryū este acela numit tai sabaki (deseori referit in mod eronat la “eschiva”). Termenul japonez poate fi tradus ca “conduita trupuilui” si se refera la miscarea corpului pentru a se putea misca atat aparatorul cat si atacatorul din calea adversarului. Pentru a realiza acest lucru se doreste mai degraba o “miscare inainte” decat o “miscare contrara” – sau o armonie nu forta fizica. Competitiile de karate moderne au tendinta de a transforma Wadō-ryū –ul departe de radacinile sale spre un stil de karate mai generic, mai atractiv pentru a satisface cerintele atat a spectatorilor cat si a competitorilor.

Istoric

Fondatorul stilului Wadō-ryū, Hironori Ōtsuka , s-a nascut la 1 iunie 1892 in Shimodate, Ibaraki , Japonia. In 1898, Ōtsuka a inceput practicarea stilului koryū jujutsu de la maestrul Chojiro Ebashi. Intre 1905–1921, a studiat stilul Shindō Yōshin-ryū jujutsu sub indrumarea maestrului Tatsusaburo Nakayama . In 1922, il cunoaste pe maestrul Gichin Funakoshi si incepe sa se antreneze sub indrumarea sa. In 1924, Ōtsuka a devenit unul din elevii care promoveaza examenul pentru centura neagra, acordata de catre maestrul Funakoshi. Pentru a-si extinde cunostintele sale de Karate, Ōtsuka a studiat si sub indrumarea altor maestri proeminenti, cum ar fi Kenwa Mabuni cu stilul Shitō-ryū si Motobu Chōki. In 1929, Ōtsuka a creat prima sa scoala de karate la Universitatea din Tokyo. Eiichi Eriguchi a desemnat termenul de ‘Wadō-ryū’ in 1934.

In 1938, Ōtsuka a inregistrat stilul sau de karate la organizatia Dai Nippon Butoku Kai sub numele de „Shinshu Wadoryu Karate-Jujutsu.” Putin mai tarziu acest nume a fost prescurtat „Wadō-ryū” .

In 1938, organizatia Dai Nippon Butoku Kai l-a premiat pe Ōtsuka cu titlul de Renshi-Go, urmat in 1942 de titlul de Kyoshi-Go. In aceasta perioada Tatsuo Suzuki, fondatorul WIKF, a inceput practicarea stilului Wadō-ryū. In 1944, Ōtsuka a fost numit Sef Instructor de Karate al Japoniei. In 1946, Ōtsuka i-a acordat lui Tatsuo Suzuki centura neagra – 2 dan .

In jurul anului 1950, Jiro Ōtsuka (al doilea fiu al lui Otsuka) a inceput practicarea stilului Wadō-ryū fiind inca adolescent. In 1951, Ōtsuka i-a acordat lui Suzuki gradul de 5 dan, cel mai mare grad acordat in Wadō-ryū la acea vreme. In 1952, sediul scolii Wadō-ryū (honbu) a fost stabilit la dojo-ul Universitatii Meiji din Tokyo. In 1954, numele sau a fost schimbat in Zen Nippon Karate Renmei (Federatia Intregului Karate din Japonia). In 1955, Ōtsuka a publicat „Karatejutsu no Kenkyu,” o carte care prezinta stilul sau de karate. In 1963, il trimite pe Suzuki, impreuna cu Toru Arakawa si Hajimu Takashima, sa cultive stilul Wadō-ryū in intreaga lume.

In 1964, Federatia Japoneza de Karate-do (JKF) a fost creata ca o organizatie generala a tuturor stilurilor de karate. Stilul Wadō-ryū s-a alaturat acesteia ca un grup important. In 1965, Ōtsuka si Yoshiaki Ajari au inregistrat pe film (filmul se gaseste si azi pe doua casete video) o mare parte din mostenirea stilului Wadō-ryū. Prima caseta video, „Wadō-ryū Karate Volume 1,” contine o parde din istoricul stilului si cateva colectii, demonstratii ale celor opt tehnici ale corpului Kihon No Tsuki ; primele cinci tehnici Kihon-Kumite; si kata Pinan 1-5, Kūsankū, Jion, Naihanchi, si Seishan. A doua caseta video, Wadō-ryū Karate Volume 2,” contine o mare parte din istoric, kata Chintō, Niseshi, Rōhai, Wanshu, si Jitte; precum si tehnicile Kihon-Kumite 6-10, cu aplicatii. In 1966, Ōtsuka a primit titlul de Kun Goto Soukuo Kyokujujutsu (comparabil cu titlul de cavaler) de la Imparatul Hirohito pentru devotamentul sau in intrducerea si predarea karate-ului. In 5 iunie 1967 , organizatia Wadō-ryū si-a schimbat numele in „Wadōkai.”

In 1972, presedintele organizatiei Kokusai Budō Renmei, membru al familiei regale japoneze, i-a acordat lui Ōtsuka titlul de Meijin. In 1975, Suzuki a primit gradul de 8 dan, cel mai mare grad acordat (la acea vreme) de catre Federatia Organizatiilor Japoneze de Karate-Do si a fost numit Hanshi-Go de catre unchiul Imparatului Higashikuni

In 1980, ca rezultat al unui conflict dintre Ōtsuka si organizatia Wadōkai , acesta se retrage din postura de sef al organizatiei. Eiichi Eriguchi i-a luat locul in cadrul organizatiei. In 1 aprilie 1981, Ōtsuka fondeaza Federatia „Wadōryū Karatedō Renmei.” (Renmei inseamna „grup” sau „federatie.”) Dupa doar cateva luni se retrage din postura de sef si fiul sau , Jiro Ōtsuka, ii ia locul. In 29 ianuarie 1982, Hironori Ōtsuka moare, si in 1983, Jiro Ōtsuka il succedeaza ca mare maestru al stilului Wadō-ryū. Tanarul Ōtsuka isi schimba numele in „Hironori Otsuka II” in onoarea tatalui sau. In 1989, Tatsuo Suzuki fondeaza a treia organizatie importanta de Wadō-ryū ,numita ” Wadō Kokusai ” (Federatia Internationala de Wado Karatedo; WIKF). (Kokusai inseamna „international.”)

Programa de examinare