Arta martiala s-a nascut in India, unde a fost inventata de catre credinciosi, pentru a contracara efectele nedorite ale meditatiilor prelungite si pentru a da posibilitatea calugarilor de a se apara fara arme.
Se pare, ca prima transformare a artelor martiale, ca mijloc de intretinere fizica, a avut loc in ostile lui Alexandru Macedon. Invadând India fara dificultati majore, marele strateg a permis trupelor care se odihneau sa organizeze intreceri in care soldatii luptau fara arme. Studiul artelor martiale, practicate de calugari in secret se transforma acum si este folosit impotriva cotropitorilor care asupreau populatia. Cu timpul odata cu raspândirea budismului, si artele martiale se raspândesc in sud-estul Asiei, fiind practicate pe tot cuprinsul Chinei si a statelor din Asia de sud-est, cu mici diferente in functie de regiuni si trasaturile specifice fiecarui popor. Stiluri, modalitati de percepere si practicare diferite au condus la o diversificare a acestora in care se intâlnesc tot felul de sarituri, lovituri cu picioarele si mâinile, miscari acrobatice ce sfideaza de multe ori legile fizicii.
Realitatea ne arata, ca cei care au gasit eficacitatea totala, utilizând energia corpului pentru a ataca si a se apara au fost locuitorii insulei Okinawa. Okinawa a devenit astfel leaganul real al unui stil de lupta eficient, in timp ce alte stiluri asiatice au redevenit indeletniciri mentale, pierzând astfel mai mult sau mai putin din caracterul si obiectivul lor violent. Transformarile aduse de acesti oameni austeri, cunoscatori ai valorii muncii, suferintelor si lipsurilor, rezistenti si curajosi, artelor martiale au dus la nasterea Karate-ului. Modernizarea acestuia a fost facuta de Gighin Funakoshi, prin intermediul caruia s-a raspândit pe tot cuprinsul Japoniei. in cugetarea sa: „ Karate-ul incepe cu munca si perseverenta si se termina cu respect si umilinta ” a concluzionat intregul spirit al artei martiale. Ca arta martiala Karate-ul are 4 stiluri distincte : SHOTOKAN, GOJURYU, WADORYU si SHITORYU.
Radacinile Shitoryu-lui se intind inapoi in insula Okinawa, leaganul traditional al Karate-ului japonez, unde Karate-ul avea trei directii : shuri, naha si tomari. Aceste directii de practicare a Karate-ului si-au primit numele dupa denumirile oraselor in care s-au dezvoltat. Cei mai renumiti maestrii din secolul al XIX-lea au fost , in orasul Shuri – Itosu Anko, iar in Naha – Higaonna Kanyro, care personificau chintesenta Karate-ului de la aceea data. Totusi ceea ce ei predau se deosebea fundamental, daca Itosu Anko punea baza pe rapiditatea executiilor, Higaonna Kanyro se baza pe solidificarea corpului. Fondatorul stilului Shitoryu – Sensei Mabuni Kenwa, s-a nascut pe 14 noiembrie 1889, in orasul Shuri din insula Okinawa. Facea parte dintr-o familie de samurai, distinsa cu titlul de Onioshiro, capatata in perioada Ryukyu.
Cu ajutorul prietenului sau , copilul de 13 ani, Mabuni Kenwa – devine elevul lui Itosu Anko, de la care primeste incuviintarea de a practica Shuri-te –ul. Dupa moartea sensei-ului sau, Mabuni, ridica la mormântul lui un altar, unde zilnic repeta katas-urile invatate de la maestrul sau. in acest fel a inteles Mabuni sa-si arate respectul pentru profesorul sau.
La 20 de ani, prietenul sau cel mai bun, Chojun Miyagi, cel care va fonda stilul Goju-ryu, il prezinta lui Sensei Higaonna Kanyro, de la care Mabuni invata Naha-te-ul.
Dupa satisfacerea stagiului militar, Mabuni se inroleaza in politia imperiala, unde si-a continuat antrenamentele, dezvoltându-si capacitatile. Ca ofiter superior , va câlatori mult prin imperiu, predând in multe locuri Karate-ul. in 1928 se muta cu toata familia in Osaka, pentru a-si inchina viata dezvoltarii, predarii si raspindirii Karate-ului. Stilul sau, il denumeste Shito-ryu, prin alaturarea primelor silabe din numele celor doi mari maestrii ai sai – Itosu si Higaonna. in acest fel isi arata marea sa admiratie si respecul profund fata de ei. in stilul sau reuneste miscarile lungi, dinamice si rapide cu cele stabile, rotunde, scurte si tari ( fiecare reprezentând chintesenta Shuri – te-ului si a Naha-te-ului la aceea data). De aceea din cele peste 60 de katas-uri din Shito-ryu, jumatate seamana cu cele din Shotokan, iar cealalta jumatate cu cele din Goju-ryu.
In anii urmatori stilul Shito-ryu cunoaste o dezvoltare ampla, devine din ce in ce mai popular, Mabuni Kenwa are din ce in ce mai multi elevi, si in scurt timp apar si primele scoli si cluburi de Shito-ryu.
In data de 23 mai 1952 se stinge din viata marele maestru – Sensei Mabuni Kenwa, intemeietorul stilului SHITORYU.